Čas vyhodiť nezdravé jedlo do koša

10 vecí, ktoré by ste mali urobiť, aby ste naštartovali svoje zdravie

Bez ohľadu na to, či máte PKU alebo nie, zdravé stravovanie je nevyhnutnosťou, aby ste dosiahli alebo si udržali zdravú hmotnosť a mali viac energie na to, aby ste každý deň využili naplno. Vieme, že sa to ľahšie povie, ako urobí. Preto sme tu, aby sme vám pomohli týmito 10 jednoduchými radami, ako čo najlepšie využiť nízkobielkovinovú diétu pri PKU.

Jesť podľa dúhy

01.

Zahŕňajte širokú škálu potravín zo všetkých skupín potravín.

Zahŕňajte širokú škálu potravín zo všetkých skupín potravín.

Hovorí sa, že rozmanitosť je korením života. Je veľmi dôležité zaradiť do jedálnička širokú škálu potravín zo všetkých skupín potravín. Pri výbere potravín sa riaďte nasledujúcou potravinovou pyramídou, ktorá vám pomôže jesť správne potraviny v správnych dávkach. Dobrým pravidlom je jesť čo najviac čerstvého ovocia a zeleniny s nízkym obsahom bielkovín a zároveň obmedziť sladkosti, potraviny s vysokým obsahom tuku a soli a vysoko spracované potraviny na minimum.

Poznámka

Pri výbere potravín zo skupín v pyramíde dbajte na svoj denný limit PHE a bielkovín.

Nie pri všetkých jedlách je vypísaná náhrada bielkovín alebo „alternatíva bielkovín“, ako je uvedené vyššie – a niektoré jedlá môžu mať vyššiu dávku bielkovín, čo zmení pomery uvedené v pyramíde. Poraďte sa s nutričnou terapeutkou/ nutričným terapeutom alebo lekárom, ktorý vám poskytne viac informácií o vhodnej strave pre vás.

Nevynechávajte!

02.

Pravidelne sa stravujte

Je lákavé myslieť si, že vynechávanie jedál je dobrý nápad, keď sa snažíte znížiť príjem kalórií. Ale vynechávanie jedál zvyčajne vedie k výberu nezdravého jedla na cestách alebo k prejedaniu sa pri ďalšom jedle. Vydajte sa na správny začiatok tým, že si denne dáte raňajky, obed a večeru s malým občerstvením v polovici dopoludnia a popoludní, ak potrebujete doplniť energiu. Plánovanie a rutina vám uľahčia dodržiavanie plánovaných jedál a občerstvenia.

Pozor na veľkosť porcie!

03.

Premýšľajte o veľkosti porcií

Áno, mali by sme jesť širokú škálu zdravých potravín, ale je veľmi dôležité riadiť sa aj veľkosťou porcií. Často si doprajeme oveľa viac jedla, ako naše telo potrebuje. Prečo nezmenšiť veľkosť porcie pri podávaní hlavných jedál o štvrtinu? Čo ak zistíte, že vám to tak stačí? Nie je to lepšie? 😉

Dajte si k jedlu veľký pohár vody a bezprostredne po jedle sa venujte nejakej činnosti. Potom počkajte aspoň 20 minút. Ak ste ešte hladný, dajte si ešte niečo menšie.

Aj keď ste si zvykli vážiť nízkobielkovinové potraviny, je dobré začať vážiť aj iné potraviny, napríklad nízkobielkovinové raňajkové cereálie, cestoviny a ryžu. Naberanie jedla bez váženia, inak povedané len tak na oko, môže viesť k postupnému zvyšovaniu a nadmernému príjmu. Je to skvelý spôsob, ako riadiť veľkosť porcií, a pomôže vám sledovať vašu stravu, aby ste to mohli prediskutovať s ošetrujúcim tímom.

Top tip

Vedenie jedálneho denníka vám pomôže uvedomiť si, čo a kedy jete. Okrem toho vám prehodnotenie vášho jedálnička s vaším ošetrujúcim lekárom výrazne uľahčí život.

Preparát je kľúčový

04.

Ak máte predpísanú proteínovú náhradu, užívajte ju.

Ak vám lekár predpíše proteínovú náhradu, uistite sa, že ju užívate každý deň v plnom množstve, ak môžete, spolu s jedlom. Proteínová náhrada vám pomôže zabezpečiť splnenie vašich nutričných požiadaviek a umožní vám cítiť sa dlhšie sýty. Vaša proteínová náhrada poskytuje časť kalórií a výživy, takže vaše porcie môžu byť o niečo menšie, aby sa to kompenzovalo. Ďalšie informácie získate od svojho dietológa.

Pozor na prázdne kalórie

05.

Múdro si vyberajte nápoje

Vedeli ste, že plechovka nealkoholického nápoja obsahuje približne 140 kalórií a 9 čajových lyžičiek cukru? To je toľko, ako keby ste zjedli takmer polovicu vrecka gumených cukríkov. Sladké nápoje často významne prispievajú k priberaniu na váhe a sú veľmi škodlivé pre zuby.

Ovocné šťavy môžu obsahovať veľké množstvo skrytého cukru a hoci pochádzajú z prírodného zdroja, môžu prispieť k priberaniu. Malý pohár pomarančového džúsu môže obsahovať približne 115 kalórií a 5 čajových lyžičiek cukru. Prečo nevyskúšať pohár vody a namiesto toho zjesť pomaranč?

Snažte sa piť vodu ako hlavný nápoj počas celého dňa, ideálne 2 litre. V chladničke majte džbán s trochou s nakrájaným ovocím, najmä v lete. Skúste nakrájaný citrón, pomaranč, jahody alebo mätu. Čokoľvek, na čo máte chuť. Dávajte si pozor na ochutené vody, pretože obsahujú veľa cukru. Ľudia s PKU by si mali prečítať všetky etikety na nápojoch, aby sa uistili, že neobsahujú aspartám.

Bezhlavé maškrtenie

06.

Dvakrát si premyslite,
čo si vyberiete na občerstvenie.

Koľkokrát ste začali jesť čipsy a zrazu bolo vrecko prázdne?

Občerstvenie môže byť vaším priateľom alebo nepriateľom. Výber spracovaných potravín, ako sú čipsy, čokoláda alebo sladkosti, zvyšuje množstvo kalórií a často si ani neuvedomujete, koľko toho zjete.

Keď vás prepadne chuť na občerstvenie, vyberte si zdravšie varianty a naplánujte si, kedy sa budete občerstvovať, aby ste sa vyhli prejedaniu počas dňa. Vymeňte chipsy za kúsok ovocia alebo za nízkobielkovinové krekry s prílohou, ako sú plátky paradajky alebo salsa. Smažené čipsy nahraďte čipsami pripravenými doma v rúre. Viac informácií o možnostiach zdravého občerstvenia získate od svojho dietológa. Pozrite si naše stránky s receptami a inšpirujte sa!

Vyprážať či nevyprážať?

07.

Vyberte si zdravšie metódy varenia.

Spôsobom prípravy jedla môžete výrazne ovplyvniť obsah kalórií v jedle. Znížite obrovské množstvo tuku, ak namiesto vyprážania budete jedlo variť, dusiť, grilovať alebo piecť v rúre. Nezabúdajte, že oleje (napr. olivový) majú rovnaký obsah kalórií ako maslo alebo tvrdé margaríny. Snažte sa ich pri varení používať čo najmenej – budete prekvapení, aký rozdiel to môže spôsobiť!

Nahradiť cukry a tuky

08.

Mnohé potraviny na trhu majú alternatívu s nízkym obsahom tuku alebo cukru.

Môžete znížiť celkový počet kalórií týmito jednoduchými zmenami. Ľudia s PKU by si mali prečítať všetky etikety, aby sa uistili, že neobsahujú aspartám, pretože ide o bežné alternatívne sladidlo používané v potravinách.

01.

Povodny produkt

Náhrada

01.

Plnotučné maslo / margarín

Nízkotučné maslo a margaríny

02.

Šalátové dresingy

Nízkokalorické šalátové dresingy

03.

Majonéza

Nízkotučná majonéza

04.

Ovocný džús

Džús bez pridaného cukru

01.

Povodny produkt

Plnotučné maslo / margarín

Náhrada

Nízkotučné maslo a margaríny

02.

Povodny produkt

Šalátové dresingy

Náhrada

Nízkokalorické šalátové dresingy

03.

Povodny produkt

Majonéza

Náhrada

Nízkotučná majonéza

04.

Povodny produkt

Ovocný džús

Náhrada

Džús bez pridaného cukru

Inšpirujte sa!

09.

Vybavte sa nápadmi

Na začiatku každého týždňa si spíšte zoznam jedál, ktoré plánujete, a pripravte si nákupný zoznam ingrediencií, ktoré si prinesiete do supermarketu. Môžete si vyhradiť jeden deň na prípravu niektorých jedál a zamraziť ich, aby ste ich mohli ľahko ohriať, keď budete mať málo času. Máme pre vás fantastické recepty, ktoré vám pomôžu začať.

Rozhýbte sa!

10.

Vytiahnite si športové topánky. Je čas na aktivitu.

Je oveľa jednoduchšie schudnúť a udržať si váhu, ak cvičíte a znížite príjem kalórií. Existuje množstvo informácií o tom, ako sa môžete začať viac hýbať – poraďte sa aj so svojou nutričnou terapeutkou/terapeutom.

OVERENÝ OBSAH:

!

Odmietnutie zodpovednosti

Nízkobielkovinové potraviny sú určené na osobitné lekárske účely pri dedičných metabolických poruchách a musia sa používať pod lekárskym dohľadom.

Informácie uvedené na tejto stránke v žiadnom prípade nenahrádzajú starostlivosť, rady a lekársky dohľad vášho zdravotníckeho pracovníka.

Váš vlastný dietológ alebo lekár vám poradí vo všetkých aspektoch týkajúcich sa manažmentu metabolického ochorenia pre vás a vašu rodinu. Pred vykonaním akýchkoľvek zmien vo vašom stravovaní sa vždy poraďte so svojím zdravotníckym pracovníkom

Autor článku

Katka Palečková

Dátum vydania článku

03. 09. 2024